Včelí pyl (50 g)
Rouskový pyl (také známý jako včelí květový pyl), je pyl, který včely sbírají z květů a přinášejí ho na svých zadních nožičkách do úlu. Rousky pylu následně ukládají do buněk, kde pyl fermentuje a transformuje se na pergu (fermentovaný pyl).
Květový pyl rouskovaný
Můžeme se setkat s různými názvy jako např. včelí pyl, květový pyl, rouskovaný pyl, rouskový pyl.
Běžně se nabízí dva typy včelího pylu:
Pyl rouskovaný tento pyl se odebírá včelkám hned jak příletí do úlu.
Pyl pegra jde o již zpracovaný plástový pyl včelkami, je o něco lépe stravitelný, jeho získávání je složité.
Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, protože obsahuje mimořádné množství životně nezbytných živin: komplex biologicky vázaných vitamínů (zejm. sk. B), enzymů, minerálů, bílkoviny s kompletním obsahem aminokyselin, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, ad.
Vlastnosti:
- posiluje chuť k jídlu
- pomáhá při hubnutí
- snižuje škodlivé účinky mnoha chemických látek v lidském těle
- v případě otravy usnadňuje vylučování toxinů
- pomáhá regenerovat játra
- urychluje léčbu infekce
- snižuje nervozitu, podrážděnost
- posiluje oslabený nervový systém v důsledku stresu nebo přepracování
- zvyšuje mentální výkon
- účinně léčí sennou rýmu, astma nebo výrazně snižuje příznaky
- snižuje hladinu lipidů
- podporuje léčbu postinfarktových stavů
- podporuje léčbu hypertenze
- silný antimikrobiální účinek, působí na bakterie, houby
- pomáhá při léčbě žaludečních vředů
- pomáhá při zácpě
- účinný při léčbě onemocnění prostaty
- pyl konzumovaný diabetiky účinně snižuje hladinu cukru v krvi
- zlepšuje zrak, díky vysokému obsahu roiboflavinu
- vyživuje, obohacuje a omlazuje pokožku
Příprava a dávkování:
Pyl je dobré nechat kvasit a tím jej učinit stravitelnější. Převaříme 40 ml vody, po vychladnutí přimícháme 15 g medu a 100 g pylu. Řádně promícháme, napěchujeme do skleničky a necháme 3 dny v otevřené sklenici. Včelí pyl zpracovávejte pouze při nízkých teplotách! Protože každé zrnko je nabito aktivními enzymy a živinami, zařazujte včelí pyl do Vaší stravy pomalu. Pyl se doporučuje užívat dvakrát denně (ráno nalačno a před spaním). Užívat nejlépe na jaře a na podzim po dobu jednoho až dvou měsíců.
Upozornění: zcela výjimečně může včelí pyl vyvolat alergickou reakci.
Použití: jako přísada do jogurtu, musli, ranních cereálií, zmrzliny, dezertů, nápojů, apod.
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie 396 kcal/1658 kJ
Proteiny 13,20 g
Tuky 8,20 g
Sacharidy 66,50 g